Jūsų poreikiams, kiekiams ir turimai erdvei – tarp NESTLÉ Professional kavos aparatų tikrai atsiras pataikysiantis tiesiai į dešimtuką.
Kavos paruošimo būdų yra ne ką mažiau nei kavos rūšių. Priklausomai nuo kavos aparato, naudojamų įrankių bei pasirinkto ruošimo būdo, atsiskleidžia skirtingi skoniai, poskoniai ir aromatai. Vienas paprasčiausių būdų – naudoti tirpią kavą, kuri savo kokybe nenusileidžia maltai kavai.
Tiesa, tikriausiai ne kartą girdėjote mitą, kad tirpi kava kenkia sveikatai ir nereikėtų ja piktnaudžiauti, tačiau tai netiesa. Ir malta, ir tirpi kava yra gera – skiriasi jų savybės bei ruošimo būdas, tačiau abi rūšys turi privalumų. O daugiau faktų ir mitų apie kavą galite rasti čia.
Kaip gaminama tirpi kava? Kaip atskirti kokybišką tirpią kavą? Kokie šios kavos privalumai? Į visus šiuos klausimus atsako kavos žinovai NestleProfessional.lt, kurie dalijasi naudingais patarimais apie tirpią kavą, jos rūšis, privalumus ir gamybos būdus.
Gaminant tirpią kavą dažniausiai naudojamos dvi pupelių rūšys: arabika ir robusta. „Būtent nuo jų rūšies, santykio ir skrudinimo priklauso kavos skonis: ji gali būti rūgštesnė, intensyvesnė, saldesnė ar lengvesnė“, – pasakojo Nestle Professional kavos žinovas Donatas Burba.
Kuo skiriasi arabika ir robusta pupelės?
Arabikos pupelės daugiausia auginamos Lotynų Amerikoje, Indonezijoje ir Indijoje. Jų skonis ir aromatas yra švelnus, jaučiami uogų, vaisių ir vyno poskoniai. Be to, arabika pupelės pasižymi saldumu ir yra rūgštesnės už robusta pupeles. Arabika kava paprastai vertinama kaip kokybiškesnė ir dažnai yra brangesnė dėl sudėtingesnio pupelių auginimo ir derliaus nuėmimo.
Robusta pupelės auginamos Brazilijoje, Vietname ir Indonezijoje. Šios pupelės yra kartesnės ir stipresnės, galite jausti riešutų ar grūdų poskonius. Be to, robusta kavoje yra kur kas daugiau kofeino, pupelės atsparios kenkėjams, todėl lengviau ir greičiau užauginamas derlius.
„Tikriausiai pastebėjote, kad tirpi kava parduodama keliais pavidalais: itin smulkiomis granulėmis (biri kava), didesnėmis granulėmis arba sublimuota, primenanti ledo kristalėlius. Skiriasi jų skonis, kvapas bei kaina. Būtent kavos forma išduoda, kokiu būdu ji buvo pagaminta“, – teigia Nestle Professional kavos ekspertas Donatas Burba.
Yra du pagrindiniai tirpios kavos gaminimo būdai:
Gaminant pirmuoju būdu skrudintas kavos ekstraktas mažais kiekiais purškiamas į vertikalų cilindrą, kuriame karštas oras išgarina skystį, o kava gaunama miltelių arba granulių pavidalu. Tai seniausias tirpios kavos gamybos būdas, kurio pagrindinis minusas – dalies aromato praradimas. Šis metodas yra paprastesnis, dažniau naudojamas su pigesnėmis kavos rūšimis.
Antrasis tirpios kavos gamybos būdas – džiovinimas šaldant – yra naujesnis ir kokybiškesnis. Jo metu užšaldomas kavos ekstraktas, o vanduo yra pašalinamas veikiant vakuumui ir slegiant žemoje temperatūroje. Taip išsaugoma kur kas daugiau aromato. Kaip atpažinti šią kavą? Paprastai ji primena ledo kristalus, granulės yra plokščios ir šie tiek blizgios.