Jūsų poreikiams, kiekiams ir turimai erdvei – tarp NESTLÉ Professional kavos aparatų tikrai atsiras pataikysiantis tiesiai į dešimtuką.
Dažnai biure geriate kavos aparatų paruoštą cappuccino ar latte kavą, bet niekada per daug nesusimąstėte, kuo jos skiriasi? Ar kodėl espresso yra kavos gėrimų „mama“? O ką jau kalbėti apie caffè mocha ar americano, espresso su pieno puta. Nestle Professional komanda kviečia susipažinti su populiariausiais kavos gėrimais artimiau ir sužinoti apie jų savybes bei skirtumus.
Žemiau esančioje lentelėje pateikiame trumpą informaciją apie populiariausius kavos gėrimus ir juose esančio kofeino, kalorijų kiekį, pieno ir kavos santykį bei skonio stiprumą.
Italų pamėgta espresso kava – itin išraiškingo skonio gėrimas ne tik skubantiems. Ši kava įprastai ruošiama naudojant arabikos pupelių mišinius, o, norint išgauti sodresnį skonį, rekomenduojama rinktis labiau paskrudintas pupeles.
Kofeino kiekis kavoje priklauso nuo maltos kavos ir vandens sąlyčio trukmės. Kuo šis laikas ilgesnis – tuo kava turės daugiau kofeino ir atvirkščiai. Įprasta galvoti, kad espresso kavoje yra ypač daug kofeino. Tai – mitas. Espresso kava įprastai paruošiama per mažiau nei 30 sek., o darbe paprastai užsiplikę kavą puodelyje ją paliekame bręsti tikrai ilgėliau. Tad, daugelio nuostabai, įprasta, puodelyje plikoma juoda kava kofeino turi žymiai daugiau nei visai nekaltas espresso puodelis.
Espresso kavai paruošti reikia 8–9 g sumaltos kavos ir 27–30 ml vandens. Ant tinkamai paruoštos espresso kavos susidaro 2–3 mm storio tamsios, rausvai rudos putos (it. crema). Espresso įprastai pateikiamas 60–90 ml talpos storiasieniuose puodeliuose kartu su vandens stikline.
Espresso kava (it. espresso „išspaustas“) savo pavadinimą greičiausiai gavo dėl jos paruošimo būdo – malta kava yra tarsi išspaudžiama per ją leidžiant aukšto slėgio vandenį. Per 20–30 sek. per 8–9 g kavos turi pratekėti 30 ml vandens, kad espresso būtų optimalaus stiprumo ir konsistencijos. Kuo smulkiau sumalta kava, tuo ji stipresnė, aitresnė, kartesnė, kadangi vanduo lėčiau per ją sunkiasi. Jei kava sumalta per stambiai – vanduo prasisunks greitai ir kava gali būti per silpna. Todėl, renkantis kavos aparatą, itin svarbu atkreipti dėmesį į taikomą kavos pupelių malimo technologijos sureguliavimą ir nustatymus. Kai kurie aparatai, pavyzdžiui, Nescafé LaRhea eC V+, yra itin pažangūs ir naudoja kelių komponentų inovatyvias technologijas. Jų dėka, malta kava yra idealiai spaudžiama ir iš jų gaunama espresso kava yra tobulai subalansuoto skonio su tiršta aukso spalvos puta.
Vandens temperatūra taip pat turi didelės įtakos kavos skoniui – jei temperatūra žemesnė, kava bus kartesnė, jei aukštesnė – rūgštesnė. Rekomenduojama optimali vandens temperatūra gerai espresso kavai paruošti – 88–92 °C.
Patogiausia espresso kavą paruošti naudojantis profesionaliu automatiniu kavos aparatu, kuris ne tik idealiai sumala kavos pupeles, bet ir užtikrina optimalų jų suspaudimą, vandens kiekį ir jo temperatūrą. Jums nereiks apie nieką galvoti, tik mėgautis gardžia kava!
Viename puodelyje (30 ml) yra apie 50–60 mg kofeino.
Ši kava įgavo savo pavadinimą ne dėl jos paruošimo būdo, bet dėl kapucinų vienuolių aprangos. Susimaišiusios espresso ir pieno spalvos italams priminė kapucinų apsiaustų spalvą ir taip gimė pasaulyje itin pamėgta kava. Jai paruošti naudojama espresso kava, karštas pienas ir jo putos lygiomis dalimis. Ši kava pasižymi espresso kavai būdingu turtingu, bet karšto pieno pašvelnintu skoniu.
Idealiu atveju, cappuccino ruošiama iš 25 ml espresso kavos ir kaitinto pieno. Pieno puta – svarbiausias šios kavos elementas. Po to, į cappuccino kavą gali būti pridedamos šokolado drožlės, kakavos ar cinamono milteliai – fantazijai ribų nėra! Jūsų patogumui, kai kurie kavos aparatai, pavyzdžiui, kavos aparatas Nescafé Alegria 8/60, ruošia ne tik klasikinį cappuccino, bet ir cappuccino su šokoladu.
Norint tinkamai paruošti cappuccino kavą, reikia atkreipti dėmesį į kavos aparate naudojamą sausą pieną – iš kuo riebesno pieno jis išgautas, tuo labiau aksominė bus Jūsų cappuccino putos tekstūra. Taip pat svarbi pieno temperatūra – jei ji per didelė, nukentės putos konsistencija, ji bus ne tokia spindinti ir saldi. Optimaliausia pieno temperatūra – 65–70 C. Ją pasiekti lengviausia naudojantis inovatyviais kavos aparatais, kurių parametrus galima personalizuoti kiekvienam norimam kavos gėrimui paruošti.
Cappuccino kavai paruošti naudojami vienas arba du espresso kavos puodeliai, tad kofeino kiekis atitinkamai gali būti 50–60 mg arba 110–120 mg.
Italų k. latte reiškia pieną – ir, ko jau ko, bet pieno latte kavoje tikrai netrūksta! Latte – itin švelnaus skonio, kvapni kava, ruošiama iš espresso ir kaitinto pieno, kuris ir sudaro beveik du trečdalius šio kavos gėrimo tūrio.
Svarbiausia – nustatyti tinkamą pieno kaitinimo temperatūrą, kad jo neužvirintumėte, nes kitaip nukentės kavos skonis. Optimali kaitinto pieno temperatūra – 65–70 °C.
Kaip ir cappuccino, taip ir latte kavai paruošti naudojami vienas arba du espresso kavos puodeliai, tad kofeino kiekis atitinkamai gali būti 50–60 mg arba 110–120 mg.
Cappuccino kava nuo latte skiriasi pieno kiekiu: cappuccino pieno yra žymiau mažiau, tad jaučiamas kur kas sodresnis kavos skonis, ji – mažiau kaloringa.
Jeigu mėgstate latte tekstūrą, bet norite saldesnio varianto, galite rinktis caffè mocha. Na, o jei nenorite pieniškos kavos, bet espresso skonis Jums per stiprus, rinkitės Americano kavą.
Kaip ir latte, caffè mocha ruošiama espresso kavą maišant su kaitintu pienu. Tačiau priešingai nei latte, caffè mocha gardinama šokoladu (saldžiais kakavos milteliais ar šokoladiniu sirupu). Šioje kavoje kofeino yra šiek tiek daugiau nei cappuccino ar latte kavose dėl pridėto šokoladinio sirupo.
Ši silpnesnio skonio kava ruošiama iš vieno espresso ir karšto vandens, santykiu 1:2 (vienas espresso ir du vandens).
Vienas espresso puodelis turi tik apie 3 kalorijas ar mažiau, tad šia bei įprasta juoda ar americano kavomis gali mėgautis net tie, kurie atidžiai skaičiuoja suvartojamas kalorijas. Kalorijų kiekis tampa aktualus mėgaujantis kavomis su pienu. Pavyzdžiui, tradicinis latte kavos puodelis, be tokių priedų kaip purškiama grietinėlė ar kt., turi apie 220 kcal, nes jai paruošti reikalingas riebus pienas. Ką daryti, jeigu mėgstate pienišką kavą, bet norite sumažinti kalorijų kiekį? Rinkitės kavas su liesesniu pienu. Arba mėgaukitės tobula riebesnio pieno kavos puta, bet atsisakykite deserto. Arba valgykite, bet, jei ribojate kalorijas, į darbą lipkite laiptais, o ne kilkite liftu – juk gera kava to verta!
Norite mėgautis šiomis kavomis savo biure? Jums reikės gerų kavos pupelių, kokybiško sauso pieno ir kavos aparato! Idealiam rezultatui svarbu apsirūpinti ir kiekvienam kavos gėrimui tinkamais puodeliais. Espresso kavą geriausia gerti iš nedidelių, storiasienių puodelių, cappuccino – iš porcelianinių puodelių, o latte kava puikiai atrodys stikliniame puodelyje – galėsite grožėtis įvairiaspalviais pieno sluoksniais. Tegu gardžios kavos pertraukėlės įkvepia naujiems iššūkiams!